Rock Chisel ! Little Korea di One Avenue Ampang | rock chisel

Friday, July 1, 2016

Little Korea di One Avenue Ampang

Tempoh hari, aku teman Cik Awek pergi cari itu samyang romen ramen. Aku pun tak pasti apa yang bestnye samyang ramen tu dan aku malas nak amik tahu ape benda alah tu. Yang aku tahu ramen tu adalah mee dan mee tu adalah ramen. Jadi tanpa membuang masa, aku pun turuti je kemahuan dia. Orang pompuan ni kena follow dia punya kemahuan. Kang nanti tak follow dia punya kemahuan akan berlaku pemberontakan dan pemboikotan secara besar-besaran (Baca: Merajuk). Padahal bukan nak memberontak sangat pun padahal nak menggedik je lebih. Aku tau lah trick lama tu. Keh3.

Aku malas nak taip panjang, so moh la kita masuk ke dalam dunia pengembaraan aku memburu samyang ramen bersama Cik Awek.

1, 2, 3...Ok go!

Aku pun tanya Cik Awek kat mana ada jual benda alah tu. Cik Awek cakap ramen tu ada jual kat jusco. Mula-mula pergi Jusco Seremban 2 tapi malangnya ramen tu dah habis. Esoknya pulak pergi usha kat Jusco Alamanda pun tarak. 

Samyang Hot Spicy Ramen

Dalam hati aku cakap "apehal semua takde jual ni? diorang pakat2 nyorok kan ramen tu ke hape ni?". 

Tengah aku drive tetibe Cik Awek cakap "Encik Gaara...boleh tak bawak Cik Awek pergi Ampang? Cik Awek baca kat google ni cakap ada jual kat situ". Sambil buat muka comel dengan mata yang bersinar penuh dengan harapan. 

"Ampang? Jauh lah Cik Awek!. Panas pulak tu. Encik Gaara penat lah nak drive pergi sana. Beli mee kuning je lah. Mee jugak ape?". Balas aku dengan pantas.

"Takpe lah kalau macam tu". Balas Cik Awek.

Aku tengok mata Cik Awek dah berkaca. Tu tandanya tak lama lagi "empangan akan pecah". Kesian plak aku tengok. Aku pun slowtalk dengan dia, cakap aku setuju nak bawak dia pergi Ampang. Perghh dia punya happy jangan citer lah. Macam dapat 4 flat dalam exam. Eksaited dia lain macam dia punya pergi. Tapi aku tahu tu dia punya trick je nak pujuk aku pergi Ampang. Bukan aku tak tahu yang Cik Awek ni kaki propa. Pelakon air mata pun ye jugak =p.

Lantas, aku bukak waze. Setting2 jap tempat yang nak pergi tu lalu memecut laju menuju ke Ampang.

Dalam masa lebih kurang 30 minit sampai.


***********

Sampai sana alangkah terkejutnya aku, sebab aku perhati banyak giler kedai korea. Restoran, saloon, kedai runcit semua made in korea. Tapi yang aku tengok banyak restoran la berbanding kedai2 lain. Tengok dari luar macam biasa je tapi bile masuk dalam korea wa cakap sama lu. Tapi aku terperasan ada terselit satu kedai pak arab kat sini. Aku pun tak tahu macam mana dia boleh sesat bukak kedai kat sini. Pak arab juga mungkin mahu menjadi seekor kpop agaknya -_-

Dalam masa yang sama aku fikir "Bila masa Korea boleh ada penempatan kat sini?".

Macam mana selama ni aku boleh tak tahu kewujudan tempat ni? Aku syak ni mesti budak2 kpop yang buat suggestion kat kerajaan supaya membuka satu penempatan korea kat One Avenue Ampang. 

Mungkin...

"Saya menyeru kepada kerajaan supaya membuka satu penempatan ala-ala korea di Kuala Lumpur. Jika tidak kami tak mahu memberi undi kepada kerajaan".

Mungkin tu kata dua yang diberikan oleh presiden kpop semalaysia kepada pihak berwajib. Hurmm, mungkin lah.

Dan seterusnya,

Tanpa mahu membuang masa aku pun teman Cik Awek pergi cari samyang ramen tu. Cik Awek cakap ada tiga kedai yang jual ramen tu. Malangnya ketiga-tiga kedai habis stok dah. Cik Awek aku tengok macam dah putus asa je nak cari ramen tu. (Kesian aku tengok =p). Dalam perjalanan nak ke kereta, tetibe Cik Awek terpandang satu kedai macam 7e. Dia ajak aku masuk kedai tu. Sekali ada jual ramen tu. Punyalah happy Cik Awek. Aku pun ikut happy jugak lah sebab tercapai jugak hajat dia nak makan ramen tu. 

Cik Awek pun mengucapkan terima kasih pada aku sebab bersusah payah bawak dia jauh2 sampai ke Ampang semata-mata nak cari samyang ramen.

Lebih kurang macam ni lah ucapan terima kasih dia,

"Encik Gaara, terima kasih sebab bawak Cik Awek pergi sini cari samyang ramen" - Cik Awek

"Erm ok je. Tapi bak sebungkus. Encik Gaara nak try jugak padu mana dia punya sedap" - Encik Gaara

Sempat jugak aku paw dia sebungkus. Kahkahkah!

Binggme: Banana Flavored Milk Drink

Oh ya. Air susu pisang ni sedap giler. Tak tipu punya. Dia punya campuran susu dengan pisang memang padu. Secukup rasa. Air ni pun aku paw Cik Awek. =p

p/s: budak2 yang acah2 kpop tu boleh la pergi One Avenue Ampang kalau nak shopping makanan korea.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like, Share dan Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen