Rock Chisel ! It Really Make Me Pissed Off | rock chisel

Saturday, July 23, 2016

It Really Make Me Pissed Off

Pernah tak korang time ondaway nak balik rumah tetibe terfikir nak singgah kedai jap? Lepas dah parking elok, dah beli barang dan nak balik tetibe tengok kereta kena block dengan orang lain? Aku rase pernah kan. Aku perasan kan, hampir tiap kali kalau aku parking kereta nak pergi kedai kejap, mesti bile aku keluar tengok kereta dah kena block. Itu jam memang mantera sumpahan memaki hamun akan keluar dan kekadang mengeluarkan "jutsu sign" macam dalam Naruto (middle finger jutsu) Ha3.

" Cis. Baru lima minit je pergi kedai dah kena block? Brengsek betul!"

Tu adalah contoh makian yang agak elok. Ada masa lebih dari ni yang aku maki. Ha3. 



Aku kekadang tak faham betul dengan perangai orang Malaysia ni bawak kereta. Common sense sangat2 fail. Bodoh apa kau dah tau akan menyusahkan orang lain bile block kereta orang tu. Mana tahu dia nak cepat ke? Ada emergency ke? Kau bukan fikir pun. Kau cuma fikir diri kau je. Tak payah susah2 cari parking, tak perlu nak tengok side mirror untuk keluar dari parking, tak payah nak adjust2 tegak ke senget ke kereta kau time parking. Kau cuma tahu parking belakang kereta orang. Bila dah lepas hajat kau, tarik handbrek masuk gear, jalan!

Da lah block kereta orang, lepas tu cakap sorry pun takde. Sengeh2 sambil garuk kepala kau buat adalah. Paling sial buat muka ketat macam takde salah. 


Pernah satu ketika, aku parking pergi kedai, keluar kedai tengok kedai kereta dah kena block. Disebabkan mood aku agak baik masa tu dan aku pun takde lah tergesa2 sangat, so aku lepak jelah dalam kereta sambil2 tu main candy crush sementara nak tunggu kereta tu beredar dari situ (Sebenarnya agak lama jugak aku tunggu ok!). 

Lepas kereta tu blah, aku pun siap sedia lah nak keluar parking. Handbrek dah lepas, clutch dah tekan, gear reverse dah masuk kirenya aku dah ready betul la ni bergerak. Tetibe zupppppp, satu myvi putih dengan pantas menyelinap kat belakang kereta aku. 

Aku tengok pemandu adalah seorang perempuan muslimah. Muda lagi. Apa bangsat betul. gadis muslimah pun benda basic macam ni pun fail. Muslimah la sangat. 

Itu jam aku dah tak boleh bersabar dah. Boleh plak dia main parking macam tu. Aku toleh kiri kanan, "eh ada kosong parking..." tapi tapi tapi kenapa dia nak parking belakang kereta aku? Ni tak boleh jadi, muslimah tak muslimah. Aku bukak tingkap, aku cakap kat minah muslimah tu.

"Kak long. Parking banyak lagi kak long. Apehal kau nak parking belakang kereta aku?"

"Sorry2. Nak beli topup jap je". 

"Aku peduli apa kau nak beli topup ke, nak beli karipap ke tapi apehal kau parking belakang kereta aku? Kau dah nampak kan tadi ada kereta parking kat sini tadi? Dah tu berapa lama aku nak tunggu ni?

"............." - Tak terjawab dek minah muslimah tu.

Terus dia masuk kereta blah dari situ. 

***********

Aku kan, kalau bawak kereta tak pernah nak block2 kereta orang sebab aku akan rasa bersalah kalau block kereta orang. Walaupun aku pergi kedai kejap je, aku akan cari parking juga sampai dapat walaupun kadang2 agak jauh dari kedai yang aku nak pergi tu. Tapi tu semua tak jadi hal sebab aku tak menyusahkan orang lain.

Ni tak, kadang2 aku tengok orang Malaysia ni kalau boleh dengan kereta2 sekali nak bawak masuk kedai. Ape salahnya kita cari parking dan dalam masa yang sama kita tak menyusahkan orang lain. Bertimbang rasa lah sikit weh. 

p/s: Mentang2 tenggiling aku kecik, korang sedap2 parking belakang tenggiling aku.





Kalau Anda Suka Entry Ini Like, Share dan Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen